Examen
Tijdens je rijopleiding werken we naar het examenniveau toe. Voordat je je toets of examen kunt afleggen dien je je theorie examen behaald te hebben. Voordat wij je toets en examen kunnen aanvragen, dien je de rijschool te machtigen en een eigen verklaring te hebben ingevuld. Deze 3 handelingen dien je zelf in te plannen alvorens het examen aangevraagd kan worden. Dit kan op de website van het CBR. De diverse links vind je onder het kopje ‘links’.
Er bestaat een mogelijkheid om een Tussen Tijdse Toets (TTT) te doen voordat je het echte examen gaat afleggen. Een Tussen Tijdse Toets is niet verplicht, maar door onderzoek van het CBR is gebleken dat het je slagingskans vergroot.
Zit je op het juiste niveau voor het examen dan wordt een CBR examen afgelegd. Dit kan een regulier CBR examen zijn, maar je kunt ook kiezen voor een faalangstexamen. Mocht je na 4 keer het CBR examen niet hebben behaald, dan worden de volgende examens afgenomen bij de afdeling Nader Onderzoek (NO). Hieronder vind je meer uitleg over deze verschillende vormen van toets en examens.
Theorie-examen
Het is verstandig om snel met je theorie te beginnen. Zodra je deze stof beheerst kun je dit in het verkeer toepassen, waardoor het leerproces sneller gaat. Je plant je theorie-examen zelf in. Dit doe je via de website van het CBR. Je kunt kiezen voor een regulier examen of voor een individueel examen.
Voor het reguliere examen neem je plaats achter een computer in het CBR gebouw. Hierop beantwoord je de vragen. Voor elke vraag heb je beperkt de tijd om te antwoorden. Gelijk na je examen krijg je de uitslag.
Ook bij een individueel examen neem je plaats achter een computer in het CBR gebouw. Dit examen duurt maximaal een uur. Het verschil met een regulier examen is dat je niet een tijdsbeperking per vraag hebt. Ook bij dit examen krijg je direct na afloop de uitslag.
Tussen Tijdse Toets (TTT)
Een Tussen Tijdse Toets is een tussenmeting om te kijken hoe ver je met je opleiding bent. De toets wordt op ongeveer driekwart van de opleiding gedaan. Deze toets wordt door een examinator afgenomen en gaat in grote lijnen hetzelfde als een examen.
Het verschil met een examen is dat je voor een toets niet kunt zakken of kunt slagen. Je kunt wel vrijstelling krijgen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen. Worden deze bijzondere verrichtingen tijdens de toets behaald, dan krijg je vrijstelling voor het eerstvolgende examen. De toets is een goede manier om te wennen aan de examensituatie. Na afloop van de toets krijg je van de examinator een advies over de onderdelen waaraan je nog moet werken. Samen met je instructeur kun je aan de slag om te opleiding af te ronden.
CBR examen
Aan het einde van de opleiding wordt er door het CBR getoetst of je veilig en zelfstandig de weg op kunt. Dit gebeurt door middel van een examen. Je gaat een route rijden met een examinator naast je. Deze route duurt ongeveer 35 minuten. De examinator beoordeelt dan hoe je rijdt en kijkt en of je je rijgedrag aanpast aan het verkeer. Na het examen krijg je in het CBR gebouw de uitslag te horen. Vervolgens kunt je bij een positieve uitslag je rijbewijs op het gemeentehuis aanvragen.
Faalangstexamen
Er bestaat ook de mogelijkheid om een faalangstexamen af te leggen. Dit examen is speciaal bedoeld voor mensen met faalangst. Het examen duur 35 minuten, alleen kun je tijdens dit examen een time-out aanvragen en is het voorgesprek langer om je meer op je gemak te stellen. De examinatoren die dit examen afnemen zijn er in getraind om mensen met faalangst te begeleiden.
NO examen
Mocht je vier keer zakken, ga je automatisch NO examen doen. NO staat voor de afdeling Nader Onderzoek. Dit examen is niet makkelijker dan het CBR examen, maar er zijn wel verschillen. De examinator heeft meer tijd om je op je gemak te stellen en je hebt ook de mogelijkheid voor een time-out.
Documenten
Voor een theorie-examen moet je meenemen:- legitimatiebewijs
- legitimatiebewijs
- zelfreflectieformulier
- legitimatiebewijs
- zelfreflectieformulier