Examen

Tijdens je rijopleiding werken we naar het examenniveau toe. Voordat je je toets of examen kunt afleggen dien je je theorie examen behaald te hebben. Voordat wij je toets en examen kunnen aanvragen, dien je de rijschool te machtigen en een eigen verklaring te hebben ingevuld. Deze 3 handelingen dien je zelf in te plannen alvorens het examen aangevraagd kan worden. Dit kan op de website van het CBR. De diverse links vind je onder het kopje ‘links’.

Er bestaat een mogelijkheid om een Tussen Tijdse Toets (TTT) te doen voordat je het echte examen gaat afleggen. Een Tussen Tijdse Toets is niet verplicht, maar door onderzoek van het CBR is gebleken dat het je slagingskans vergroot.

Zit je op het juiste niveau voor het examen dan wordt een CBR examen afgelegd. Dit kan een regulier CBR examen zijn, maar je kunt ook kiezen voor een faalangstexamen. Mocht je na 4 keer het CBR examen niet hebben behaald, dan worden de volgende examens afgenomen bij de BNOR. Hieronder vind je meer uitleg over deze verschillende vormen van toets en examens.

Theorie-examen

Het is verstandig om snel met je theorie te beginnen. Zodra je deze stof beheerst kun je dit in het verkeer toepassen, waardoor het leerproces sneller gaat. Je plant je theorie-examen zelf in. Dit doe je via de website van het CBR. Je kunt kiezen voor een regulier examen of voor een individueel examen.

Voor het reguliere examen neem je plaats achter een computer in het CBR gebouw. Hierop beantwoord je de vragen. Voor elke vraag heb je beperkt de tijd om te antwoorden. Gelijk na je examen krijg je de uitslag.

Een individueel examen plan je niet zelf in. Dit kan alleen via de rijschool. Ook hier neem je plaats achter een computer in het CBR gebouw. Dit examen duurt maximaal een uur. Het verschil met een regulier examen is dat je niet een tijdsbeperking per vraag hebt. Ook bij dit examen krijg je direct na afloop de uitslag.

Tussen Tijdse Toets (TTT)

Een Tussen Tijdse Toets is een tussenmeting om te kijken hoe ver je met je opleiding bent. De toets wordt op ongeveer driekwart van de opleiding gedaan. Deze toets wordt door een examinator afgenomen en gaat in grote lijnen hetzelfde als een examen.

Het verschil met een examen is dat je voor een toets niet kunt zakken of kunt slagen. Je kunt wel vrijstelling krijgen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen. Worden deze bijzondere verrichtingen tijdens de toets behaald, dan krijg je vrijstelling voor het eerstvolgende examen. De toets is een goede manier om te wennen aan de examensituatie. Na afloop van de toets krijg je van de examinator een advies over de onderdelen waaraan je nog moet werken. Samen met je instructeur kun je aan de slag om te opleiding af te ronden.

CBR examen

Aan het einde van de opleiding wordt er door het CBR getoetst of je veilig en zelfstandig de weg op kunt. Dit gebeurt door middel van een examen. Je gaat een route rijden met een examinator naast je. Deze route duurt ongeveer 35 minuten. De examinator beoordeelt dan hoe je rijdt en kijkt en of je je rijgedrag aanpast aan het verkeer. Na het examen krijg je in het CBR gebouw de uitslag te horen. Vervolgens kunt je bij een positieve uitslag je rijbewijs op het gemeentehuis aanvragen.

Faalangstexamen

Er bestaat ook de mogelijkheid om een faalangstexamen af te leggen. Dit examen is speciaal bedoeld voor mensen met faalangst voor het examen. Het examen duur 80 minuten, wat 25 minuten langer is als het reguliere examen. Tijdens dit examen mag je ook een time-out aanvragen (of meerdere indien gewenst). De examinatoren die dit examen afnemen zijn er in getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

BNOR examen

Mocht je vier keer zakken, ga je automatisch BNOR examen doen. BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Dit examen is niet makkelijker dan het CBR examen, maar er zijn wel verschillen. De examinator heeft meer tijd om je op je gemak te kunnen stellen en de begin locatie is anders.

Documenten

Voor een theorie-examen moet je meenemen:
  • legitimatiebewijs
Voor een TTT moet je meenemen:
  • legitimatiebewijs
  • oproepkaart
  • zelfreflectieformulier
Voor een examen moet je meenemen:
  • legitimatiebewijs
  • oproepkaart
  • zelfreflectieformulier
  • eventueel het TTT formulier

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

Verstuur